zaterdag 15 januari 2011

Oordeel

Meneer Janus, onze held op sokken luistert naar muziek van Nana Mouskouri. De cd heet In New York, en meneer Janus vindt het schitterend. De mensen om hem heen zeggen: Nana Mouskouri? Dat kan nooit veel wezen. Nou, dan hebben ze nog niet naar In New York geluisterd, denkt meneer Janus. Daarin komt een geheel andere Mouskouri naar voren. Mensen zitten vol vooroordelen. Maar ja, misschien is dat op zich ook wel weer een vooroordeel. Wellicht is het hebben van vooroordelen ook iets fijns. Ja, dat moet het zijn, anders zouden de mensen ze niet in zulke groten getale hebben. Hij stopt bij het restaurant van Van der Valk, een protserig gebouw met een toekan op het dak (toekan: een familie van vogels uit de orde spechtvogels die voorkomt in Midden- en Zuid-Amerika). Hier eet meneer Janus een gevulde varkenshaas met gebakken aardappels én patatjes. Daarbij wordt een flinke bak mayonaise geserveerd. Nee, bij Van der Valk doen ze niet misselijk over zoiets. Bij Van der Valk eten? Bah! Dat zeggen mensen in de omgeving van meneer Janus. Ook weer zo’n vooroordeel, denkt hij terwijl hij een heerlijke hap varkenshaas neemt. Bovendien zit het restaurant vol met mensen met vooroordelen. Als je er langer over nadenkt zou je er gek van kunnen worden. Meneer Janus schudt het hoofd en bestelt voor toe een overheerlijke Banane Royal.

dinsdag 11 januari 2011

Paddestoelen

Er zijn van die dagen waarop je van de ene verbazing in de andere verbazing valt. Dat weet meneer Janus ook wel. Tenslotte is hij niet van gisteren. Maar vandaag realiseert hij zich maar weer eens dubbel en dwars dat het leven werkelijk verbazingwekkend kan zijn. Zo leest hij in een persbericht van de Mushroom Promotion Foundation dat deze organisatie de gezonde effecten en de veelzijdigheid van de champignon wil benadrukken. Wat velen namelijk niet weten is dat de champignon een supergroente is. Zo is de champignon een belangrijke bron van vitamine B2, vitamine B3, Provitaminen D, koper en kalium en kun je er heerlijke gerechten mee bereiden. Ja, champignon is de groente die alles kan. Daar is meneer Janus wel weer even stil van. Normaal gesproken schuift hij het ding brakend terzijde. Maar vanaf nu zal hij zijn best doen het vreemdvormige apparaat met smaak te verorberen. Wat heeft de schepping toch leuke zaken bedacht. En wie weet wat zij nog in petto heeft.

Einde

Zwevend over de weg manoeuvreert meneer Janus, onze held op sokken, zich van de ene file in de andere. Elke dag reist hij van Katwijk naar Houten en weer terug. Waarom? Dat weet meneer Janus eigenlijk niet. Hij doet het gewoon, zoals hij alles gewoon doet. Op zijn podcast, die hij beluistert omdat hij mee wil doen met de moderne mens, hoort hij een interview van OBA-live over het einde der tijden. Onder het Yellowstone-park in Amerika zit een grote vulkaan die ieder moment kan uitbarsten, zegt een angstaanjagende meneer. Meneer Janus kijkt verschrikt om zich heen, want au fond is hij een grote schijtlaars. Wat zou er gebeuren als zo'n vulkaan uitbarst? denkt hij geschrokken. Kan ik dan nog wel blijven bestaan? Of moet ik het dan maar voor gezien houden? En zo rijdt hij angstig door tot aan de afslag Houten. Gelukkig is er vandaag nog niets uitgebarsten, behalve de puist op de kin van juffrouw Lenie, die hem steevast een heerlijk kopje koffie brengt zodra hij achter zijn bureau schuift.

zondag 9 januari 2011

Volksfeest

Meneer Janus zit naar de Duitse zender ARD te kijken. Daar is juist een prachtig tv-programma te zien: Die Krone der Volksmusik, met allemaal zangers en zangeressen die iedereen tot schoonzoon of schoondochter zou willen hebben, daar is meneer Janus van overtuigd. Zulke fijne en prettige mensen allemaal. De presentator is een man op leeftijd, die wellicht gestut wordt opdat hij niet omvalt, maar hij doet het toch maar. En hij mag het nog doen, ondanks zijn leeftijd, waarop de stof van de meeste mummies alweer een beetje los begint te raken vanwege de ouderdom.
O, wat kunnen die Duitsers dat toch goed, een fijn tv-programma maken. Waren de programma's hier in Nederland nog maar zo, denkt meneer Janus. En precies op dat moment belt zijn buurvrouw aan voor een kopje suiker. Snel loopt meneer Janus naar het tv-toestel en zet Ik Hou Van Holland aan, een braakprogramma met Linda de Mol. Maar meneer Janus doet alsof hij dit overstelpend mooi vindt. Nee, meneer Janus wil niet aangetroffen worden door de buurvrouw terwijl hij zit te genieten van Die Krone der Volksmusik. Stel je voor! Bovendien vindt iedereen Ik Hou Van Holland een ijzersterke tv-hit, en wie is meneer Janus dan om dit niet te vinden?
'Hè get', zegt de buurvrouw, 'u zit ook al naar Linda de Mol te kijken. Wat een vervelend mens, en wat een vervelend programma is dat toch. U zou eens naar Die Krone de Volksmusik moeten kijken op Duitsland. Dat is een heerlijk programma. Echt heerlijk... En echt wat voor u, dunkt mij. Dank u voor de suiker.'
'Ja, ik zal het eens doen', zegt meneer Janus.
Als de buurvrouw weg is, zucht hij maar eens diep.