donderdag 21 april 2011

Uit te nasi

Negen op de tien vrouwen in Nederland zien graag dat de huidige euthanasiewet verruimd wordt, leest Meneer Janus in de Margriet. Hij schrikt er wel een beetje van want Meneer Janus vindt negen op de tien erg weinig. Als ze er allemaal uit zouden stappen, zou er minder oorlog in de wereld zijn. Immers, achter elke oorlog zit een vrouw, weet Meneer Janus uit ervaring. Driekwart van de vrouwen wil ook de mogelijkheid van zelfdoding bij een voltooid leven, zo blijkt uit de enquĂȘte van Margriet. Nu vond Meneer Janus zijn eigen leven op vierjarige leeftijd al voltooid. Als mensen gaan praten, is de aardigheid er echt wel van af, zo luidt zijn filosofie. En geef hem eens ongelijk.
Bij een 'voltooid leven' denken de ondervraagde vrouwen aan verlies van geheugen/dementie (74 procent), verlies van primaire levensfuncties, zoals zelfstandig lopen of controle over de blaas (54 procent), niet langer in staat zijn zelfstandig te wonen (27 procent) en eenzaamheid (24 procent). In al deze gevallen is euthanasie in de huidige wetgeving niet toegestaan. Dat vindt Meneer Janus een schandaal. Als je niet kunt uitstappen wanneer je de controle over je blaas verliest, dan is de mensheid toch wel heel diep gezonken.

maandag 18 april 2011

Haas

Meneer Janus slaakt een diepe zucht. Het is bijna Pasen en nog heeft hij geen mooie paashaas gekregen van deze of gene. Ook met een chocolade eitje is Janus al tevreden.

Maar hij wordt vergeten en overgeslagen. Zo kan ik de paasdagen toch niet in?, denkt hij. Maar dan zegt een meneer tegen hem dat het bij Pasen over iets heel anders gaat dan over paashazen. En daardoor is Meneer Janus weer wat gerustgesteld.
Maar dat neemt niet weg: wie een haas of een eitje overheeft; stuur het naar Meneer Janus, alhier!